Martin Bojar: Je zvláštní, že místa v Evropě, která navštívím, se stanou turisticky přitažlivými. Příspěvky k prožívání Evropy …

Dialog byl natočen v úterý 25. července 2017 odpoledne v pracovně prof. Martina Bojara, Národní 9, Praha 1, Staré Město. 

Úvod k cestování

Můžeme Evropu pochopit prostřednictvím cest? Jak se cesty zapíší do naší mysli?  Co je předpokladem cest? Na čem jsou cesty závislé? Necestovali naši předkové více než my?

Cesty Martina Bojara

Co ovlivňuje volby evropských tras českého neurologa? Jaké prostředky užívá a jaké imprese z toho vznikají?

Pěšky po Evropě

Vydali byste se po Evropě primitivně – pěšky? Šli byste cestou Cyrila a Metoděje, kteří k nám přinesli hodnotnou víru? Nestalo se cestování pěšky velkou vzácností? Není to pak limitující, pokud máme zájem poznávat? Co je dobré kombinovat při cestách pěšky a jak při tom užíváme lidskou mysl? Dále: jak cestování ovlivňuje šlechetný nápoj – víno? Některá evropská místa jsou s ním neodmyslitelně spjata a zapsala a se do kultury země …

Chůze …

Jak ovlivňuje chůze prožívání krajiny a myšlení o lidském pobytu? Prof. Bojar popisuje zkušenost ze Skotska a Anglie. Jak se mu zapsaly do jeho mysli? Jak to člověka limituje a determinuje? Jak můžeme chůzi použít pro intelektuální tvorbu a v jiných aktivitách?

Doufám, že imprese českého neurologa budou pokračovat, neboť je to jedna z cest, jak přiblížit Evropu naší mysli a probudit autentičtější zájem o tento kontinent a najít prostřednictvím ní stezku do našeho nitra.