Marx jako člověk, myslitel, tvůrce nových světů


Roman Joch *1971, český liberálně konzervativní myslitel a politik, v 90. letech minulého století pracoval v Občanském institutu, jehož ředitelem se stal v roce 2003, byl členem ODA a později Konzervativní strany, v roce 2010 se stal poradcem Petra Nečase. Z místa byl v roce 2012 odvolán, je autorem knih Americká zahraniční politika a role USA ve světě (2000), Američtí státníci ve dvacátém století (2001), Proč právě Irák (2003), Frank S. Mayer: Vzpoura proti revoluci dvacátého století (2003), Intelektuál ve veřejném prostoru (2012), Ne, pane premiére (2013).
Stáhnout dialog:

Před 200 lety se narodil ten, jenž svou ideologií „změnil“ svět a dělníka vytlačil z periferie zájmu ostatních.  

Dialog byl nahrán ve čtvrtek 10. května 2018 v odpoledne v prostorách CEVRO institutu, Jungmannova 17, Praha 1, Nové Město.

Karel Marx – úvod

Momenty života a ducha Karla Marxe.

Marx a společnost

Do jakých společenských poměrů se narodil? Byl z vyšší střední vrstvy, dostal vysokoškolské vzdělání, byl Hegelovým žákem, a přesto se vydal svými myšlenkami narušit soudobý společenský a ekonomický řád. Nepředběhl svým postojem dobu?

Marxe a Komunistický manifest

Je jaro národů. Impulsy, které vedly k formulování radikální teorie.

Marx a další dílo 

Jaké další díla napsal tento německý autor? Pracoval na spise, který měl zájem vyložit složité vztahy v hospodářství. Víme, že Karel Marx přizpůsoboval realitu svému vidění? Proč se zaměřil na sociální otázku?

Marxe a kapitalismus

Jaká je podoba hospodářského systému? Jaké jsou jeho přednosti a jaké jeho nedostatky? Dotýkají se Marxovy poznatky i soudobého člověka? Co vede k vykořisťováni? Jsou i dnes lidé vykořisťováni, jak o jednom principu kapitalismu uvažoval tento velký sociální kritik?

Marx a intelektuálové

Jak Karla Marxe přijali intelektuálové? Kdo byl například jeho kritikem?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..